Familiebedrijf Verduyn teelt wat de klant wil

Verduyn Kortemark

Tholen - Verduyn, sinds 1950 een Belgische groententeler, is in de loop der jaren uitgegroeid tot een internationale speler met 70 personeelsleden. Het bedrijf teelt, wast, sorteert, verpakt, snijdt en verkoopt allerlei soorten verse groenten met als specialiteit wortelen. Verduyn is een echt familiebedrijf onder leiding van Daniel en Rita Verduyn. Zonen Alexander en Nicolas en dochter Valerie zijn ook allen actief in de organisatie. Nicolas runt het groententeeltbedrijf. Het bedrijf richt zich op vier pijlers: Als eerste de landbouwservice en daarnaast de drie doelgroepen verwerking, versmarkt en foodsector.

Daniël steekt van wal met de geschiedenis. "Verduyn is een 100% familiebedrijf. Mijn vader Gabriël Gaston Verduyn begon in de jaren 50 met de teelt van groenten voor de verwerking. In 1975 werd de Vennootschap Verduyn opgericht en enkele jaren later kwam ook Daniël in de zaak. "Ik was verantwoordelijk voor de handel en mijn vader Gabriël voor de productie. In de loop der jaren hebben we diverse investeringen gedaan: nieuwe gebouwen, fabrieken, waterzuivering, sorteermachines en productielijnen. Daarnaast werden diverse handelsfondsen, voornamelijk uit deze regio, overgenomen. Hierdoor kwam de afdeling versmarkt sterk in de lift. Om aan de kwaliteitseisen van de klant te voldoen, hebben we alle benodigde certificaten behaald. We zijn ook actief in het buitenland: sinds '88 in Frankrijk en vanaf 2007 in Spanje. In België bewerken we alle groenten, in Frankrijk draait het voornamelijk om wortelen en in Spanje speelt de aardappel een hoofdrol. Landbouw is onze belangrijkste afdeling. Daar gebeurt alles. Er wordt rechtstreeks contact gehouden met de telers. Er is voor elk product dat wordt geteeld wel een bestemming in ons bedrijf. De volumes en producten worden per afdeling verdeeld."

Momenteel zitten we op 130 tot 140.000 ton groenten
per jaar voor de hele groep

"Door de overnames van handelsfondsen hebben we een uitgebreide doelgroep, die we hebben verdeeld in de drie bovengenoemde groepen. Voorbeelden van afnemers zijn horecabedrijven, foodservice en retailers. We groeien elk jaar", vertelt Alexander. "Momenteel zitten we op 130 tot 140.000 ton groenten per jaar voor de hele groep. Al onze afdelingen in België, Frankrijk en Spanje hebben dit in 2013 reden tot groei, de één wat meer dan de ander. We exporteren onze producten naar een twintigtal landen in Europa en daarbuiten. Dit verschilt soms per jaar en heeft te maken met de eigen productie in die landen. Het grote voordeel voor ons is dat we in een gesloten keten werken en daardoor invloed hebben op alle aspecten in het proces. Zo kunnen we alles sturen en bijsturen en dit zorgt voor een flexibele houding ten opzichte van de telers en klanten. Zij waarderen Verduyn vooral om het snelle leveren en onze kennis. Qua volumes is 45% bestemd voor de verwerking en 35% voor de versmarkt."

Wat wij belangrijk vinden als bedrijf is om geen overproductie te genereren.

"Wat wij belangrijk vinden als bedrijf is om geen overproductie te genereren. Zo telen wij zo veel mogelijk op vraag van de klant en we werken ook samen met de internationale coöperatie Green Farm. Deze werd opgericht om sterker uit de hoek te komen door de producten in groep aan te bieden. Met de coöperatie zijn we vaak in samenspraak over de productie van de groenten. Ook over de lastenboeken en eisen waaraan deze producten moeten voldoen. Onze filosofie is: Telen wat de klant wil. Toen we begonnen met leveren aan de verwerking hebben we dat onszelf aangeleerd, al is deze missie vasthouden bij de vrije markt (versmarkt) wat moeilijker. We proberen daarnaast ook mee te groeien met de klant en daardoor een volumestijging te genereren." 

Verduyn is aanwezig op Fruit Logistica in Hall 22, F-09.

Auteur: Gertrude Snoei
Copyright: www.agf.nl

 

Contacteer ons nu en ontdek onze passie voor kwaliteitsgroenten!

info@verduyn.be | +32 51 57 00 56
info@verduyn.fr | +33 3 21 73 14 14